Λεφόκαστρο Πήλιο
Στα παράλια του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση 37 χλμ από το Βόλο, βρίσκεται το πανέμορφο και γαλήνιο Λεφόκαστρο. Ένα ψαροχώρι του Πηλίου με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και γαλήνη. Διατηρεί ίχνη από την παλιά του φυσιογνωμία και προτείνεται για όσους επιθυμούν τουρισμό ήπιων τόνων.
Με τα κρυστάλλινα νερά του Παγασητικού να χαϊδεύουν τα βότσαλα της παραλίας και το φυσικό τοπίο που σε γαληνεύει, θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τις διακοπές σας. Η πλούσια βλάστηση που κυριαρχεί σε όλο το χωριό, φτάνει μέχρι τη θάλασσα και δημιουργεί πανέμορφες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η φύση αναδεικνύει την πολυχρωμία της που εναρμονίζεται με τους τόνους του γαλάζιου της θάλασσας και της χρυσής άμμου.
Μόλις 2 χμ από το Λεφόκαστρο βρίσκεται η Άφησσος, τόπος για διασκέδαση, τουριστικά μαγαζιά, διαθέτει οργανωμένη παραλία και θαλάσσια σπορ.
Κατευθυνόμενοι νότια του Λεφοκάστρου θα οδηγηθείτε στα παραθαλάσσια χωριά Κάλαμος, Πάου, Χόρτο, Μηλίνα και Τρίκερι.
Με το αυτοκίνητο μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά του Πηλίου και να επισκεφθείτε χωριά και οικισμούς του ανατολικού Πηλίου. Εκεί θα βρείτε επίσης όμορφες παραλίες στις ακτές του Αιγαίου πελάγους και προτάσεις αναψυχής.
Ονοματολογία και αξιοθέατα
Για την προέλευση της ονομασίας του υπάρχουν διάφορες εκδοχές εκ των οποίων δύο είναι οι πλέον επικρατέστερες. Η πρώτη είναι, ότι η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν Λεμφόκαστρο, επειδή το Κάστρο που υπήρχε εκεί ήταν κτισμένο με λευκές πέτρες. Οι πέτρες αυτές είχαν τόση λευκότητα όπως η λέμφος του αυγού (το ασπράδι) που αποτελεί τον ορισμό του λευκού. Η άλλη εκδοχή είναι ότι στην περιοχή υπήρχε το Κάστρο της Λεμφούς. Μίας βασίλισσας που η επιδερμίδα του προσώπου της ήταν πολύ λευκή εκ του οποίου και η ονομασία Λεμφόκαστρο. Με την παρέλευση του χρόνου και χάριν της ευκολίας της προφοράς έγινε Λεφόκαστρο.
Το Λεφόκαστρο αποτελεί ιδανικό μέρος για ήρεμες διακοπές. Μια βουτιά στις γειτονικές παραλίες «Γούρνα», «Αγίας Ευθυμίας» και «Ραζή» θα σας αποζημιώσει. Για να πάτε στην παραλία της «Γούρνας» θα χρειαστεί να περπατήσετε 150μ. με τα πόδια περίπου περνώντας μπροστά από την Μεγάλη Βρύση του 1777, όπου υπάρχει γραμμένη στα Ελληνικά και στα Τούρκικα ή ιστορία της κατασκευής της. Για την παραλία της «Αγίας Ευθυμίας» και «Ραζή» θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Άφυσσο στις οποίες μπορείτε να φτάσετε εύκολα καθώς απέχουν 500μ. και 1,5 χιλ. αντίστοιχα από το κατάλυμα. Αξίζει να επισκεφτείτε την βρύση του 1777, το τοξωτό πέτρινο γεφύρι του 1891 και συνεχίζοντας από αυτό την νεώτερης χρονολογίας βρύση του οικισμού.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
– Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 1891.
– Οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής.
– Οι πέτρινες Βρύσες του χωριού.